Pokémon GO: hoe augmented reality het primair onderwijs kan beïnvloeden

De Pokémon GO gekte in een notendop: wanneer je de mogelijkheid hebt, loop je tijdens de lunch even door het park om Pokéballs en Eggs te vangen bij een Pokéstop. Of misschien verbaas (of erger) je je over de massale populariteit van het vangen van de virtuele diertjes. Overal zie je Poké-fans die de deur uit komen en al fietsend of lopend de meest zeldzame Pokémon vangen door middel van een Google Maps ogende game.

Schermafdruk 2016-09-02 15.54.49Als leerkracht met grote interesse in ICT vernieuwingen ben ik de game gaan spelen. Om mijn Pokédex aan te vullen met zeldzame Pokémon ben ik op mijn vrije dag afgereisd naar de de Poké hoofdstad van Nederland: Kijkduin. De inwoners en ondernemers van Kijkduin proberen staande te blijven tussen deze Pokémon rage. Ik zie daar de grote zuil waarop Pikachu zetelt, met boven hem de tekst ‘Welkom in Kijkduin, de Pokéhoofdstad van Nederland’. Met behulp van de gemeente en politici gerealiseerd. Mijn bezoek heeft geresulteerd in een prachtige aanvulling van mijn verzameling Pokémon en het bereiken van level 11.

Onderwijs en augmented reality

Is het nu tijd om als enthousiaste leerkracht met de gehele groep naar buiten te gaan en Caterpie te vangen? Of tijdens het buitenspelen dertig minuten een Lucky Egg te gebruiken? Vooral de techniek achter deze game die augmented-reality genoemd wordt, maakt deze ontwikkeling interessant voor het onderwijs. Augmented reality is net iets anders dan virtual reality. Door middel van deze techniek kunnen we niet alleen een virtuele  wereld creëren en zien; de werkelijke wereld wordt verrijkt met een extra virtuele laag.

Vanuit mijn professie voel ik me uitgedaagd om deze technieken zo mogelijk te gaan gebruiken in mijn onderwijspraktijk. Als leerkracht ben ik verantwoordelijk voor het aanleren van kennis en vaardigheden bij leerlingen die zij in hun leven en latere werk nodig hebben. Daar zal augmented reality volgens mij ook toe gaan behoren. Dat is voor mij een reden om hen met deze ‘realiteit’ in aanraking te laten komen. Neem een arts in opleiding die kan opereren zonder te snijden, een auto technicus die de nieuwste ideeën kan delen en een bouwkundige die door zijn of haar architectonische bouwwerken kan lopen nog zonder dat de fundering gelegd is.

Als kleuterleerkracht word ik al enthousiast over de mogelijkheden van bijvoorbeeld de B-Bot en de leerdoelen die ik daarmee kan laten bereiken. Augmented reality overstijgt deze mogelijkheden. Met de klas terecht te komen op de tribune van de Olympische spelen in Tokio om mee te maken hoe Epke wél goud wint. Of tweeduizend jaar eerder met de klas kennis te maken met het Rome van destijds.

Op dit moment open ik de Pokémon app nog maar één keer per week. Interessant hoe een game als deze wordt gehyped, hoe zeer mensen hieraan verslonden raken en hoe snel de game verveelt. Alleen de echte doorzetters en fanatiekelingen halen level 22. Over enige tijd, als de Pokémon rage al weer ver achter ons ligt, zal de achterliggende techniek naar mijn mening invloed op ons uit blijven oefenen. Augmented reality krijgt wat mij betreft vaste grond onder de voeten in het onderwijs.

Natascha de Jong
Junior-onderwijsadviseur en Trainer bij O21